Functional training inseamna antrenarea folosind in principal greutatea propriului corp, miscarile libere sau accesoriile specifice, si renuntarea la aparatele fixe si greutatile foarte mari.

Exercitiile folosite se bazeaza pe miscari binecunoscute corpului uman. Acest tip de antrenament ne pregateste pentru orice  solicitare de ordin fizic si pentru a ne indeplini cu usurinta sarcinile zilnice.

Exista un principiu simplu de la care porneste functional training – exercitii prin care corpul se misca liber, nerestrictionat.

Conceptele-cheie sunt:

  • Miscari multi-plane – se lucreaza in toate cele 3 planuri de miscare;
  • Miscari integrate – implica folosirea intregului corp;
  • Miscari complexe – solicitarile au loc atat la nivel fizic cat si psihic.

 

 

 

 

 

Pozitia principala de antrenament este din stand, deoarece singurul nostru punct normal de contact cu pamantul sunt picioarele. Exercitiile de functional training sunt realizate cu ajutorul urmatoarelor instrumente: clopote, saci, scari, obstacole, rezistori de viteza, echipamente de box, mingii medicinale, banci, gantere, haltere, ViPR, TRX, si altele.

Exista statii de antrenament special concepute pentru functional training, ce prezinta incorporate multe dintre aceste instrumente. Doua dintre ele sunt Statia S-Shape si L-Shape.

functional training

Ce urmarim printr-un antrenament functional?

  • obtinerea unui efect metabolic si cardiovascular, care ajuta la dispersarea tesuturilor adipoase din organism si la imbunatatirea sistemelor aerobe si anaerobe.
  • prevenirea accidentarilor (sau ajutor in reabilitarea dupa anumite accidentari);
  • imbunatatirea posturii si a capacitatilor de a indeplini sarcinile zilnice.
  • imbunatatirea fortei, puterii, vitezei si flexibilitatii; 
  • rezistenta musculara.
Aceste statii de antrenament pot fi folosite si in antrenamentul de crossfit. Principala diferenta intre crossfit si antrenamentul functional este ca, de cele mai multe ori, acesta din urma nu presupune folosirea unor echipamente sofisticate sau greutati mari. Multe dintre exercitii se bazeaza doar pe greutatea propriului corp. Doar in momentul in care aveti nevoie de o provocare, puteti incorpora greutati. Trainingul functional este auto-limitativ, ceea ce inseamna ca propriul corp limiteaza activitatile in care va fi implicat si cu care poate sa se descurce.
Astfel de statii gasiti pe site-ul nostru www.fitlife.ro