V-ați întrebat vreodată care este cel mai eficient aparat din sala de fitness? Dacă da, citiți ce scrie celebra revistă Time despre acest lucru. După cum bine știți, cele mai multe aparate fitness pe care le găsiți la sală, sunt proiectate pentru a antrena mușchi specifici – de obicei, un mușchi primar și unul sau mai mulți mușchi secundari. De exemplu, aparatul fitness de tip presă piept, lucrează mușchii pectorali și umerii, în timp ce presa pentru picioare lucrează mușchii din această zonă. Deci, în funcție de mușchii pe care doriți să îi antrenați, alegeți aparatul destinat acestora.

Să presupunem că aveți doar 20 sau 30 de minute la dispoziție pentru a vă antrena. Ce o să alegeți? Un aparat care vă antrenează o grupă musculară sau un aparat care vă antrenează întregul corp? Cu siguranță veți opta pentru aparatul care antrenează tot corpul. Dacă sunteți presați pentru timp, există câteva aparate care vă ajută să vă dezvoltați atât musculatura, cât și sistemul cardiovascular.

Aparatul de vâslit

Ca și în cazul înotului, canotajul este un antrenament cardio excelent, care vă îmbunătățește funcționarea inimii și a plămânilor. Pe lângă acestea, aparatul de vâslit antrenează până la 84% din masa musculară. Antrenamentul cu ajutorul unui aparat de vâslit începe de la șolduri și picioare, continuă cu abdomenul și spatele și se încheie cu brațele, umerii și partea de sus a spatelui. Aceste grupe de mușchi sunt solicitate pe rând într-o singură mișcare de simulare a vâslitului.

Dacă sunteți prima dată la un astfel de aparat de vâslit, este recomandat să cereți ajutorul unui antrenor, pentru a vă arăta poziția corectă în timpul antrenamentului. Trebuie să vă lăsați picioarele libere și ușor îndoite la genunchi, păstrând în același timp spatele drept. Pivotarea înainte și înapoi ar trebui să vină de la șolduri, nu să vă îndoiți spatele. Dacă nu aveți posibilitatea să începeți cu un antrenor, pregătiți-vă pentru acest antrenament din videoclipuri și tutoriale ale persoanelor autorizate.

aparat de vaslit waterrower

Bicicleta eliptică

Această bicicletă staționară antrenează musculatura întregului corp datorită mânerelor în poziție verticală, precum și a pedalelor mobile. Bicicleta eliptică este a doua opțiune excelentă pentru un antrenament complet, deoarece veți obține antrenament cardiovascular și muscular în același timp.

Antrenamentul cu ajutorul unei biciclete vă solicită partea inferioară a corpului, dar o bicicletă eliptică, prin mișcarea push-pull a mânerelor, lucrează majoritatea mușchilor din partea superioară a corpului,  obținând un antrenament complet.

biciclete eliptice precor

Stepper sau Stair Climber Machine

Alpinismul oferă o combinație excelentă de antrenament cardio și forță. Antrenamentul pe un stepper vizează în principal zona inferioară a corpului, dar, la fel ca antrenamentul pe bicicletă, cu ajutorul mânerelor și poziției corecte, veți obține un antrenament complet, incluzând aici brațele și mușchii spatelui.

Un avantaj important la un stepper, este că imită mișcările funcționale, adică mișcările pe care le folosiți frecvent în viața de zi cu zi. În special, pe măsură ce înaintați în vârsta, stabilitatea și echilibrul devin o problemă, dar, exercițiile funcționale sunt o modalitate excelentă de a vă menține capacitățile fizice.

stepper-climber-sali

Circuit training

Dacă ești o persoană dinamică și nu îți plac antrenamentele la un singur aparat, activitățile de tip circuit sunt soluția ideală pentru un antrenament complet și diversificat. Antrenamentul de circuit implică repetarea unui șir sau a unei serii de exerciții diferite, cu aparate sau accesorii de antrenament diferite.

Cel mai important lucru în antrenamentul de circuit este să vă asigurați că aparatele consecutive nu antrenează exact aceeași grupă de mușchi. Dacă sunteți în sala de fitness, cu siguranță un antrenor personal vă poate ajuta să vă dezvoltați un program de circuit eficient. Astfel, veți beneficia de un antrenament complet la o singură ședință.

cadru antrenament functional impulse fitness

 

Aceste aparate nu sunt ideale doar pentru oamenii presați de timp, ci sunt preferate și de cei care au mult timp la dispoziție și folosesc aparate individuale separate pentru fiecare grupă de mușchi.

Vrei sa-ți deschizi o sală de fitness și nu știi ce aparate să alegi? Trimite solicitarea ta pe vanzari@fitlife.ro sau contacteaza-ne la 0722-800-483.

Citeste si Aparate fitness profesionale pentru sali si cluburi sportive