Chiar dacă a apărut destul de recent în România, terapia prin inversie este practicată din cele mai vechi timpuri, chiar de pe vremea luptătorilor ninja. Această terapie poate fi practicată prin mai multe metode, care au la bază suspendarea cu capul în jos. Printre acestea se numără masa de inversie, ghetele de inversie și Yoga Swing.

terapie prin inversie

 

Ghetele de inversie

Ghetele de inversie, cunoscute și sub denumirea de cizme de gravitație, permit suspendarea completă, inversată, de la o bară orizontală stabilizată sau un suport de inversare. Cizmele se fixează în jurul gleznelor și se atașează la bară, permițându-vă să atârnați în siguranță, cu susul în jos. Acest tip de terapie aduce numeroase beneficii asupra organismului.

S-au făcut cercetări și demonstrații ale acestor beneficii în cadrul armatei din SUA. După șase ani de cercetări, școala de fitness a armatei din SUA din Ft. Benning, GA a stabilit că soldații care s-au inversat în mod regulat folosind ghetele de inversie sau o masă de inversare au suferit mai puține leziuni legate de articulații și s-au vindecat mai repede de durerile de spate.

ghete de inversie folosite in antrenamente armata

 

Beneficiile terapiei prin inversie

  1. Terapia de inversiune alungește coloana vertebrală

Terapia de inversiune alungește coloana vertebrală permițând corpului să atârne liber împotriva forței gravitației. Acest lucru creează tracțiune naturală pe coloana vertebrală, folosind propria greutate corporală. Lungirea coloanei vertebrale ameliorează presiunea și compresia în jurul rădăcinilor nervoase și al discurilor coloanei vertebrale și crește, de asemenea, spațiul din jurul vertebrelor. O presiune mai mică în jurul discurilor nervoase atenuează durerile de spate.

  1. Ajută discurile vertebrale să se rehidrateze

Discurile vertebrale acționează ca amortizoare între vertebre, menținându-le separate și coloana vertebrală flexibilă. Compuse în mare parte din apă, aceste discuri își pierd umiditatea în timp, datorită procesului natural de îmbătrânire, stresului, gravitației și activităților zilnice. Activitatea care nu poartă greutatea, cum ar fi inversarea, permite discurilor să se rehidrateze prin înmuierea lichidelor esențiale și a substanțelor nutritive de care au nevoie pentru a rămâne pline și suple, pentru a-și menține efectul de amortizare.

  1. Ghetele de inversare sunt ideale pentru antrenarea abdomenului

Mușchii trunchiului includ mușchii abdomenului și partea medie-inferioară a spatelui. Acești mușchi, esențiali pentru mișcarea funcțională, susțin torsul și ajută la menținerea unei bune posturi, a echilibrului și a rezistenței. Unele exerciții, menite să întărească această zonă a corpului, pot provoca leziuni ale zonei lombare, dacă sunt efectuate incorect. Cizmele de inversare vă permit să efectuați exerciții de bază specifice, fără riscul de accidentare. Terapia de inversiune îmbunătățește postura prin alinierea coloanei vertebrale la curba sa naturală „S” și sunt ideale pentru antrenarea abdomenului.

ghete de inversie

Riscuri ale terapiei prin inversie

Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă sau anumite afecțiuni ale ochilor, cum ar fi glaucomul sau retina detașată, fac ca terapia prin inversie să fie riscantă. Vă rugăm să vă adresați medicului înainte de a începe această terapie. Alte contraindicații pentru terapia inversării includ sarcina, hernia ventrală și obezitatea.

Folosirea ghetelor de inversiune necesită un anumit efort fizic pentru a le potrivi și a ieși din ele, toate în timp ce atârnați cu capul în jos. Dacă sunteți nou în acest tip de terapie, solicitați ajutorul unui instructor sau apelați la un partener instruit.

Citește și beneficiile aparatului de vâslit.